Karakter

 

 

Zoals aangegeven in het voorgaande is de kynologie de redding geweest voor de Ierse Wolfshond. We kunnen terecht hoog opgeven over de liefhebbers die jarenlang zorg en toewijding hebben gegeven aan de vervolmaking van de Ier. Doch, niet vergeten mag worden dat het niet alleen de imposante, tegelijkertijd sierlijke verschijning is, die de liefhebberheeft gemotiveerd door te gaan met zijn hobby. Zeker zo belangrijk is de dat unieke karakter wat de Ierse Wolfshond verbonden heeft met die grote groep liefhebbers. In vele beschrijvingen van het karakter van andere rassen treft u lovende toedichtingen aan over de aard van het betreffende ras. U kunt zich dan niet aan de indruk ontrekken dat het hier om de ideale rashond moet gaan. De praktijk van alledag wijkt echter nog al eens af van die ideaalbeschrijving.

Het is veel gezegd, doch het is de evaring die aangeeft dat het overgrote deel van de Ierse Wolfshonden wel voldoet aan de op schrift staande karaktereigenschappen.

De Ier behoort tot de meest tolerante rassen ten opzichte van mens en dier ("eigen" huisdier wel te verstaan, de Ier is en blijft een windhond met jachtpassie). Hij is aanhankelijk, lief, rustig, bedachtzaam en voegt zich gemakkelijk naar de gewoonte van zijn eigenaar.

 

 

Indien u een waakhond zoekt, dan bent u aan het verkeerde adres bij een Ier. Hij is niet blafferig en u moet niet rekenen dat u Ier het huis bewaakt bij het betreden ervan door een inbreker of ander gespuis. Het wil niet zeggen dat hij geen beschermingsdrang ten opzichte van zijn levende have zou hebben. Doch ook daar loopt hij niet mee te koop. De Ier weet een werkelijke benarde situatie voor u of u gezin goed te onderscheiden, om daarop adequaat te reageren. Maar ook dan zal het bijtgedrag meestal achterwege blijven. Een blokkeren of omverwerpen van de gewraakte persoon is dan te verwachten. Uit zijn verdraagzaamheid en sterk gericht zijn op de baas volgt zeer zeker niet dat een Ier een slaafse pootjesgever, een soort van circusartiest is. Trouwens, diegene die dat van een Ierse Wolfshond verwacht, heeft niets van het ras met zijn rijke geschiedenis begrepen, en is dus het ras niet waardig!!

Opvoeding

Na het lezen over het karakter van de Ierse Wolfshond zou u het gevoel kunnen bekruipen dat de Ier de meest ideale metgezel is, die zichzelf opvoedt, exact in overeenstemming met u behoeften en wensen. Dat is natuurlijk teveel gezegd, zelfs over een Ier. Hoewel hij voorbeeldig is op vele vlakken van het huishond zijn, is en blijft hij een hond die als het even kan, liever zijn eigen gang gaat. Ook de Ierse Wolfshond vraagt dus om een consequente opvoeding. U mag niet vergeten dat u over een jaartje enorm veel hond in huis heeft rondlopen. Het is gezegd, hij wil zich graag voegen naar uw gewoonten, doch hij moet daar wel toe gebracht worden. Begin daarmee zo snel mogelijk. Vanaf het eerste moment dat u uw nieuwe levensgezel in huis hebt, dient de opvoeding te beginnen. Een groot voordeel is dat de Ier in zijn jeugdperiode gemakkelijk leert. Leren op latere leeftijd of erger nog, afleren, kost veel meer moeite.
Het werd al eerder geschreven, de Ierse Wolfshond is geen waak en verdedigingshond die u kunt drillen. Het is zelfs zo, dat een te strakke opvoeding waarin bevolen in plaats van begeleid word, een averechts effect heeft. Het is een windhond die snel beledigd is en passief verzet pleegt zo gauw hij (africhtings) druk ervaart. Een puppycursus heeft in deze zin ook zeer zeker zijn waarde. De opvoeding van de Ier vraagt dus veel tact en geduld.

 

Beweging die de Ier nodig heeft is moeilijk te bepalen vooral in het eerste levensjaar. Doch als u zich houdt aan 1 gulden regel, dan kan er niet veel fout gaan. Die regel luidt: liever vele keren op een dag korte wandelingen ( plus minus 15 minuten.), dan enkele, uitputtende wandelingen. Beweging is van het grootste belang voor een harmonieuze opgroei van uw hond. Bij een te weinig bewegen krijgen de spieren niet de gelegenheid zich te ontwikkelen, overeenkomstig de eisen die het beendergestel en het lichaamsgewicht stellen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ook de vorming van het beendergestel in gunstige zin beïnvloed wordt door de juiste bewegingshoeveelheid.

Maak jouw eigen website met JouwWeb